Veiligheid

Patiëntveiligheid vergroten door 'scannen' identiteit

Bij Noordwest Ziekenhuisgroep scannen de vrijwilligers van patiëntvervoer Alkmaar de polsbandjes van opgenomen patiënten. Hierbij wordt de identiteit van de patiënt gecontroleerd, voordat de vrijwilliger de patiënt naar een andere afdeling in het ziekenhuis brengt.

 Twee locaties

Sinds kort werken ook de patiëntvervoerders in Den Helder met dit systeem, ARTA genaamd. Met een handcomputer (PDA) wordt de unieke barcode op het polsbandje gescand. De barcode is gekoppeld aan het patiëntnummer. ARTA controleert het gescande nummer met het patiëntnummer van de vervoeropdracht, dat rechtstreeks uit het ziekenhuisinformatiesysteem komt. Bij een onjuist patiëntnummer geeft de scanner een signaal en controleert de patiëntvervoerder de gegevens van de patiënt mondeling bij het verpleegkundig team. In ARTA wordt tevens de isolatiestatus van de patiënt weergegeven. De vrijwilliger weet zo welke patiënten ze niet zonder de aanwezigheid van verpleegkundigen mogen vervoeren. Niet alleen de veiligheid van de patiënt maar ook die van de vervoerder wordt hiermee gegarandeerd. Noordwest is het eerste ziekenhuis dat zich op deze manier professionaliseert.

 Veel voordelen

Noordwest Ziekenhuisgroep werkt constructief aan een veilige omgeving voor patiënten. ARTA sluit hier volledig op aan. Het systeem is zelfsturend en zorgt ervoor dat er effectiever kan worden gewerkt, wat leidt tot een verbetering van de kwaliteit van dienstverlening. De aanvragen komen digitaal binnen en de vrijwilliger bepaalt via de PDA zelf welke rit het beste aansluit bij de locatie waar hij of zij zich op dat moment bevindt. Noordwest Ziekenhuisgroep hecht grote waarde aan ‘geruisloze’ dienstverlening. Dat betekent dat patiënten nooit het idee mogen hebben dat de automatisering de behandeling onpersoonlijk maakt. Dit zijn nieuwe standaarden van kwaliteit. Door voortdurend te blijven rapporteren en gesprekken te voeren met alle specialismes zorgen we ervoor dat het systeem optimaal blijft werken.

 

 

Schoonmaak
 

Patiëntenvervoer
 

Voedingsopname
 

Beddencentrale
 

Logistiek

Labtransport

Medisch Instrumentarium

Overige diensten

Onze referenties

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.